ÇAMOLUK EĞİTİM VAKFI 2. SEMİNERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

ÇAMOLUK EĞİTİM VAKFI 2. SEMİNERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Çamoluk Eğitim Vakfı’nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği seminerleri devam ediyor. 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminin ikinci seminer programı vakıf binasında gerçekleştirdi. Alanında uzman kişilerce verilen seminerlerin bu ayki konuğu “Devrim” arabalarıyla alakalı çalışmalarıyla da bilinen Prof. Dr. Muhittin Şimşek oldu. 

“YALNIZCA ÖLÜLER VE DELİLER DEĞİŞMEZ”

Öğrencilere değişimin öneminden ve gelişim açısından zorunluluk olduğunu belirten Şimşek “Sadece ölüler ve deliler değişmez. Çok şükür biz de ölü veya deli değiliz. Gelişim için gerektiği şekilde değişmeliyiz ama bunu değişkenlikle karıştırmamak gerekli. Sabah ak dediğine, akşama kara demek değişmek değil, değişkenliktir, tutarsızlıktır.” ifadelerini kullandı.

DEVRİM’İN HİKAYESİ

Seminer, Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim’in başından sonuna olan süreci aktaran Prof. Dr. Şimşek Devrim’in hikayesini şöyle anlattı: “Rahmetli Erbakan Hoca’nın Cemal Bey’e tavsiyeleriyle projeye başlandı. 29 Ekim 1961’deki törenlere yetiştirme emri verildi. Mühendislerin sadece 4,5 ayı vardı. Teker lastikleri ve silecek lastikleri hariç yerli motorla çalışan, modeli yüzde yüz yerli, tüm parçaları el işçiliğiyle üretilmiş 4 silindirli bir otomobil ve 7 adet otomobil motoru yaptılar.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli arabasını, "Devrim"i, söz verdikleri güne, 28 Ekim 1961 sabahına yetiştirdiler.

Araçlar Eşkişehir'den trene yüklenerek, Ankara'ya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'e ve halka gösterilmek üzere yola çıktı.

Trenin güvenlik kontrollerine göre siyah otomobilin benzin deposu tam doldurulmamış bej renkli otomobilin ise deposu doldurulmuştu. Ankara’ya ulaştırıldığında apar topar Cemal Gürsel’in yanına götürüldüklerinden benzin koymaya fırsatları olmamıştı. Araçla 200 metre gittikten sonra birden durdu. Cemal Gürsel orada şu ünlü sözünü söyledi; “Batı kafasıyla araba yaptınız ama şark kafasıyla benzin koymayı unuttunuz.” Ardından onları takip eden bej renkli Devrim ile önce Anıtkabir’e, ardından Hipodrom’a başarılı bir şekilde gittiler. 30 Ekim tarihinde ise gazeteler bunu görmedi. Devrim için ayrılan 1.400.000.000 TL’lik bütçenin tamamının israf edildiğini, böyle başarısız ve saçma bir projeden sebep memleketin zarara uğratıldığını yazdılar. Ve o 26 mühendis ömür boyu kendilerini vatan hainiymiş gibi hissettirildiler”

YERLİ OTOMOBİL TARTIŞMALARI

Geçtiğimiz günler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yerli otomobil projesine de değinen Şimşek projenin kendisini heyecanlandırdığını ve çıkar çıkmaz maliyeti ne olursa olsun alacağını söyledi. Şimşek “Doğu Bloku ülkelerinda Lada, Hindistan’da Tata’ya biniyor insanlar. Biz de inşallah bu projenin sonunda 2021’de yerli otomobilimizi kullanmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Yerli otomobilin teknik donanımına dair de bilgiler veren Prof. Dr. Muhittin Şimşek, ileride emisyonlu araçların tamamen yasaklanacağını ve Türkiye’nin de bu saatten sonra benzinli veya dizel bir araç yapmasının, siyah-beyaz tüplü televizyon yapmakla aynı şey olacağını söyledi.

Seminerden sonra öğrencilere Muhittin Şimşek’in “Yarım Kalan Devrim Rüyası” adlı kitabı hediye edildi. Kitabını alanlar sıraya girerek Muhittin Şimşek’e kitaplarını imzalattı ve program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.